Czyli hiszpańskie pulpety. 🧆
Porcje
3-4
Czas przy garach
30 minut
Czas gotowania
1 godzina
Gluten
brak ❌
Składniki
400 g wieprza (łopatka) … 👈 kliknij
1 jajko
ser cheddar starty
1 ząbek czosnku (przez praskę)
1/2 cebuli (bardzo drobno posiekana)
1 ł startego kminku
1 ł słodkiej papryki pimenton
passata pomidorowa
1/2 szklanki czerwonego wina
1 laska cynamonu
natka pietruszki
Kroki
- W misce mieszamy: mięso, cheddar, czosnek, cebulę, jajko, kminek, pimenton. Sól + pieprz.
- Przez rękawiczki formujemy małe kulki.
- Obsmażamy lekko na dużym ogniu.
- Na mały ogień wrzucamy pulpety i zalewamy pomidorami, winem, dorzucamy cynamon. Sól + pieprz.
- Smażymy pod pół-przykryciem 25 minut. Obracamy. Smażymy kolejne 25 minut.
- Podawać z pietruszką. Pasuje makaron.


