Kategorie
Dania Główne

Albóndigas

Penery, które są jeszcze bardziej penerskie.

Czyli hiszpańskie pulpety. 🧆

Porcje

3-4

Czas przy garach

30 minut

Czas gotowania

1 godzina

Gluten

brak ❌

Składniki

  • 400 g wieprza (łopatka) … 👈 kliknij

  • 1 jajko

  • ser cheddar starty

  • 1 ząbek czosnku (przez praskę)

  • 1/2 cebuli (bardzo drobno posiekana)

  • 1 ł startego kminku

  • 1 ł słodkiej papryki pimenton

  • passata pomidorowa

  • 1/2 szklanki czerwonego wina

  • 1 laska cynamonu

  • natka pietruszki

Kroki

  • W misce mieszamy: mięso, cheddar, czosnek, cebulę, jajko, kminek, pimenton. Sól + pieprz.
  • Przez rękawiczki formujemy małe kulki.
  • Obsmażamy lekko na dużym ogniu.
  • Na mały ogień wrzucamy pulpety i zalewamy pomidorami, winem, dorzucamy cynamon. Sól + pieprz.
  • Smażymy pod pół-przykryciem 25 minut. Obracamy. Smażymy kolejne 25 minut.
  • Podawać z pietruszką. Pasuje makaron.