Banoffee czyli deser dla ludzi, którym się życie udało. 🥧🍌
Porcje
8 kawałków
Czas przy garach
50 minut
Do jedzenia po
3 godzinach
Gluten
brak ❌
Składniki
- Spód
40 g mąki ziemniaczanej … 👈 kliknij
80 g mąki owsianej (bezglutenowej)
1 łyżeczka cukru
120 g ricotty
90 g zimnego masła
szczypta soli
- Masa kajmakowa
1 puszka mleka kokosowego
3 łyżki masła orzechowego
8 łyżek syropu daktylowego
- Dodatkowo
2 banany
250 ml śmietanki 30% (lub 36%)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki kakao
Spód
- Wszystkie składniki ciasta na spód szybko zagniatamy, wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Wylepiamy ciastem foremkę (spód + boki) i pieczemy 30 min. w temperaturze 200 stopni.
- Upieczony spód chłodzimy.
Masa kajmakowa
- W garnku gotujemy mleko kokosowe. Po zagotowaniu dodajemy masło orzechowe i syrop daktylowy.
- Gotujemy około 4 min. do zgęstnienia masy.
- Chłodzimy.
Montujemy!
- Ubijamy śmietankę razem z 1 łyżeczką cukru.
- Na spód ciasta wylewamy masę kajmakową, na niej układamy banany (można skropić cytryną) i na wierzch wykładamy ubitą bitą śmietanę.
- Całość posypujemy kakao.
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin.