Kategorie
Desery Wypieki

Banoffee

Banoffee czyli deser dla ludzi, którym się życie udało.

Banoffee czyli deser dla ludzi, którym się życie udało. 🥧🍌

Porcje

8 kawałków

Czas przy garach

50 minut

Do jedzenia po

3 godzinach

Gluten

brak ❌

Składniki

  • Spód
  • 40 g mąki ziemniaczanej … 👈 kliknij

  • 80 g mąki owsianej (bezglutenowej)

  • 1 łyżeczka cukru

  • 120 g ricotty

  • 90 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • Masa kajmakowa
  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 8 łyżek syropu daktylowego

  • Dodatkowo
  • 2 banany

  • 250 ml śmietanki 30% (lub 36%)

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 łyżki kakao

Spód

  • Wszystkie składniki ciasta na spód szybko zagniatamy, wkładamy na pół godziny do lodówki.
  • Wylepiamy ciastem foremkę (spód + boki) i pieczemy 30 min. w temperaturze 200 stopni.
  • Upieczony spód chłodzimy.

Masa kajmakowa

  • W garnku gotujemy mleko kokosowe. Po zagotowaniu dodajemy masło orzechowe i syrop daktylowy.
  • Gotujemy około 4 min. do zgęstnienia masy.
  • Chłodzimy.

Montujemy!

  • Ubijamy śmietankę razem z 1 łyżeczką cukru.
  • Na spód ciasta wylewamy masę kajmakową, na niej układamy banany (można skropić cytryną) i na wierzch wykładamy ubitą bitą śmietanę.
  • Całość posypujemy kakao.
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin.