Kategorie
Desery

Kutia Paleo

Kutia Paleo, czyli wariacja na temat świątecznej tradycji. Spoiler alert: dobra też po świętach!

Kutia Paleo, czyli wariacja na temat świątecznej tradycji. Spoiler alert: dobra też po świętach! 🥜🥥

Porcje

10+

Czas przy garach

30 minut

Czas gotowania

12 godzin

Gluten

brak ❌

Składniki

  • 200 g maku mielonego … 👈 kliknij

  • 100 g nasion chia

  • 400 ml mleka kokosowego

  • 400 g suszonych śliwek

  • 200 g rodzynek

  • kilka suszonych fig, daktyli

  • 120 g orzechów włoskich

  • 60 g migdałów

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki miodu

12 godzin przed

  • Zalać wodą orzechy włoskie i migdały.
  • Nasiona chia wsypać do lekko podgrzanego mleka kokosowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki aby powstał pudding.

30 minut przed

  • Zalewamy wodą suszone owoce oraz mak (dwa razy więcej wody niż maku).

Kroki

  • Orzechy włoskie i migdały siekamy a suszone owoce kroimy na drobne kawałki.
  • Mak odsączamy. Do dużego gara masło. Roztapiamy. Dodajemy mak.
  • Dodajemy do gara orzechy, owoce, miód i ekstrakt z wanilii. Dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy pudding chia i znów mieszamy.