Kategorie
Desery

Powidła Śliwkowe z Wolnowaru

Penery, które są jeszcze bardziej penerskie.

Trochę to trwa, ale warto! 🍈🟣

Porcje

Czas przy garach

15 minut

Czas gotowania

14 godzin!

Gluten

brak ❌

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek … 👈 kliknij

  • 1/2 łyżeczki startego imbiru

  • 1/4 łyżeczki kardamonu

  • 1/8 łyżeczki (szczypta) gałki muszkatołowej
    (w AIP pomijamy)

  • 1 szczypta soli

  • świeżo starta skórka z cytryny

Kroki

  • Śliwki płuczemy, otwieramy.
  • Do wolnowaru, “low” na ok 10 godzin, przykryte.
  • Dodać przyprawy, tartą skórkę z cytryny i wymieszać.
  • Tryb “high” na 3-4 godziny aby cały sok odparował, bez pokrywy.
  • Przekładamy powidła do wyparzonych słoików.
  • (Opcjonalnie) Zapasteryzować: słoiki do piekarnika 100°C na ok 30 min.