Trochę to trwa, ale warto! 🍈🟣
Porcje
…
Czas przy garach
15 minut
Czas gotowania
14 godzin!
Gluten
brak ❌
Składniki
2 kg śliwek węgierek … 👈 kliknij
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
1/8 łyżeczki (szczypta) gałki muszkatołowej
(w AIP pomijamy)1 szczypta soli
świeżo starta skórka z cytryny
Kroki
- Śliwki płuczemy, otwieramy.
- Do wolnowaru, “low” na ok 10 godzin, przykryte.
- Dodać przyprawy, tartą skórkę z cytryny i wymieszać.
- Tryb “high” na 3-4 godziny aby cały sok odparował, bez pokrywy.
- Przekładamy powidła do wyparzonych słoików.
- (Opcjonalnie) Zapasteryzować: słoiki do piekarnika 100°C na ok 30 min.

