Kategorie
Dania Główne

Sztos Paella

Sztos Paella to idealna propozycja kuchni hiszpańskiej jak ktoś ma martwego królika i chce go zjeść ze stylem!

Sztos Paella to idealna propozycja kuchni hiszpańskiej jak ktoś ma martwego królika i chce go zjeść ze stylem!

Porcje

6-8

Czas przy garach

20 minut

Czas gotowania

35-40 minut

Gluten

brak ❌

Składniki

  • 400g ryż paella albo risotto … 👈 kliknij

  • 200g chorizo, pociachane

  • 0.5kg królika albo uda z kuraka, kawałki

  • 150g krewetków

  • 1 duża cebula, posiekana

  • 4 czosnki, posiekane

  • 1l bulion

  • 200ml puszka pomidorów

  • szafran

  • 1 ł. papryki wędzonej

  • natka pietruszki

  • sok z cytryny

Kroki

  • Olej in. Podgrzać.
  • Mięso in. Sól, pieprz. Przypalić.
  • Mięso out. Olej in. Cebula, chorizo, czosnek in. Gotować aż chorizo puści kolor do cebuli.
  • Ryż, papryka in. Gotować minutę. Mieszać cały czas.
  • Pomidory, bulion, szafran in. Zagotować.
  • Mały ogień. Przykryć. Gotować 15 minut.
  • Krewety in. Przykryć. Gotować 10 minut.
  • Sól, pieprz. Duży ogień. Gotować minutę.

NOTATKI

Podać z pietruszką i sokiem z cytryny.