Sztos Paella to idealna propozycja kuchni hiszpańskiej jak ktoś ma martwego królika i chce go zjeść ze stylem!
Porcje
6-8
Czas przy garach
20 minut
Czas gotowania
35-40 minut
Gluten
brak ❌
Składniki
400g ryż paella albo risotto … 👈 kliknij
200g chorizo, pociachane
0.5kg królika albo uda z kuraka, kawałki
150g krewetków
1 duża cebula, posiekana
4 czosnki, posiekane
1l bulion
200ml puszka pomidorów
szafran
1 ł. papryki wędzonej
natka pietruszki
sok z cytryny
Kroki
- Olej in. Podgrzać.
- Mięso in. Sól, pieprz. Przypalić.
- Mięso out. Olej in. Cebula, chorizo, czosnek in. Gotować aż chorizo puści kolor do cebuli.
- Ryż, papryka in. Gotować minutę. Mieszać cały czas.
- Pomidory, bulion, szafran in. Zagotować.
- Mały ogień. Przykryć. Gotować 15 minut.
- Krewety in. Przykryć. Gotować 10 minut.
- Sól, pieprz. Duży ogień. Gotować minutę.
NOTATKI
Podać z pietruszką i sokiem z cytryny.
