Ziemniaki z piekarnika … trochę długo to trwam ale warto! 🥔🥔🥔
Porcje
3
Czas przy garach
15 minut
Czas gotowania
1 godzina
Gluten
brak ❌
Składniki
10 niedużych ziemniaków … 👈 kliknij
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
szczypta soli
1 łyżka masła
świeży rozmaryn
Kroki
- Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół.
- Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem zrobić co 2 mm głębokie nacięcia. (Użyć pałeczek do jedzenia do ułatwienia cięcia.)
- Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
- Nie wyłączając piekarnika wysunąć i otworzyć naczynie. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.

