Kategorie
Dania Główne

Ziemniaki Hasselback

Penery, które są jeszcze bardziej penerskie.

Ziemniaki z piekarnika … trochę długo to trwam ale warto! 🥔🥔🥔

Porcje

3

Czas przy garach

15 minut

Czas gotowania

1 godzina

Gluten

brak ❌

Składniki

  • 10 niedużych ziemniaków … 👈 kliknij

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypta soli

  • 1 łyżka masła

  • świeży rozmaryn

Kroki

  • Nastawić piekarnik na 250 st. C, grzanie góra-dół.
  • Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować. Ostrym nożem zrobić co 2 mm głębokie nacięcia. (Użyć pałeczek do jedzenia do ułatwienia cięcia.)
  • Do naczynia żaroodpornego wlać 1 łyżkę oliwy. Włożyć rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz ziemniaki (nacięciami do góry). Ziemniaki posolić i polać pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut pod przykryciem.
  • Nie wyłączając piekarnika wysunąć i otworzyć naczynie. Po ziemniakach rozsmarować masło i posypać świeży rozmaryn, następnie przewrócić je na drugą stronę (rozcięciem do dołu) i piec dalej kolejne 30 minut pod przykryciem.