Zupa z chorizo czyli model bardzo mięsny … taki jak trzeba.
Porcje
4-6
Czas przy garach
25 minut
Czas gotowania
20 minut
Gluten
brak ❌
Składniki
1 chorizo 225g, bez skóry
3 Ł oliwy
2 czerwone cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, przez praskę
tymianek świeży
puszka białej fasoli 400g
sok z cytryny
natka pietruszki
Kroki
- Chorizo w grube talarki.
- Zagrzać wodę w czajniku.
- Oliwa na patelnię, dodać cebulę, czosnek, tymianek.
- Smażyć 2 minuty mieszając. Duży ogień.
- Dodać chorizo. Smażyć aż chorizo odda kolor.
- Dodać fasolę. Zalać wodą tak aby wszystko przykryć.
- Do wrzenia, potem gotować na małym ogniu 10 min.
- Doprawić solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny.
- Podać z pietruszką.