fajitas

Świnia w Paskach (Fajitas)

Świnia w paskach. Przez niektórych zwana także fajitas, ese. 🌮

Porcje

3

Czas przy garach

15 minut

Czas gotowania

15 minut

Gluten

brak ❌

Składniki

  • 350g świni (kotlety schabowe) … 👈 kliknij

  • starta skórka z 1-2 cytryn

  • 2 ł. papryki wędzonej

  • 50g posiekanej kolendry

  • 8 tortillas (gluten free)

  • guacamole

  • 150g jogurtu

  • Salsa
  • 3 pomidory pocięte w kwadraty

  • 1 mała cebula, posiekana drobno

Kroki

  • SALSA
  • Pomieszać pomidory, skórka z cytryny, cebula. Sól, pieprz.
  • ŚWINIA
  • Pokroić świnię w paski 1cm grubości.
  • Mix świni, połowa skórki z cytryny, papryka, 1/4 kolendry. Pomieszać.
  • Olej in. Podgrzać.
  • Świnia in. Smażyć 1 minutę.
  • Zdjąć z gazu, dodać 2-3 Ł ciepłej wody.
  • Znów na gaz. Gotować 10 minut (albo aż gotowe).
  • Podgrzać tortille.
  • Jogurt pomieszać z 1/4 kolendry.

PODAĆ

Trochę salsy na środek tortilli, reszta kolendry, świnia, guacamole, jogurt. Zrolować.