Ziemniaki z Patelni – Toscana

Ziemniaki nie trzeba robić tylko z piekarnika. Te z patelni wychodzą równie dobrze! 🥔🥔🥔

Porcje

2

Czas przy garach

40 minut

Czas gotowania

30 godzina

Gluten

brak ❌

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków … 👈 kliknij

  • oliwa

  • sól, pieprz

  • świeży rozmaryn, oregano

Kroki

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki 1-1,5 cm grubości.
  • Do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Gotować ok. 2 minuty od momentu ponownego wrzenia wody.
  • Wyłączyć, odcedzić i zostawić bez przykrycia na 5 minut, aby odparowały.
  • Na dużej patelni teflonowej oil in. Dodać ziemniaki. Sól, pieprz, oregano/rozmaryn.
  • Przykryć i smażyć ok. 20 minut na małym ogniu, obracać.
  • Na ostatnie 4 minuty smażenia dodać posiekane świeże zioła, a na minutę przed końcem paprykę słodką i ostrą.