Świetna zupa dla tych co kupili za dużo marchwi na kwarantannę. 🥕
Porcje
4
Czas przy garach
10 minut
Czas gotowania
15 minut
Gluten
brak ❌
Składniki
1 kg marchewki
1 cebula
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki masła orzechowego
0,5 l bulionu
0,2 l wody
2 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
szczypta ostrej papryki
Kroki
- Rozgrzewamy garnek z oliwą. Dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy.
- Wrzucamy pokrojoną marchewkę.
- Zalewamy gorącym bulionem i wodą. Dodajemy masło orzechowe, imbir, przyprawy.
- Gotujemy do miękkości. Blendujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dodajemy więcej wody.